De Imagerie / Projecten / Changing Gears / 2016

CHANGING GEARS 2016

CHANGING GEARS zijn publieke zondagse samenkomsten op onregelmatige basis georganiseerd door De Imagerie i.s.m. Het Bos.
 
3 maart 2016: Twee lezingen, een publicatie en een minitheater.
Met Benjamin Verdonck, Center For Political Beauty en Jonas Staal.
Benjamin Verdonck  lijmt deze zondag aan elkaar en toont zijn miniatuurvoorstelling One More Thing. Tijdens elke voorstelling wordt de soundtrack gecreëerd door een plaatselijke muzikant. Zowel Miaux, David Bovee als Bram Devens deden ooit mee. Deze keer is David Edren aan de beurt. 

Benjamin Verdonck lijmt deze zondag aan elkaar en toont zijn miniatuurvoorstelling One More Thing. Tijdens elke voorstelling wordt de soundtrack gecreëerd door een plaatselijke muzikant. Zowel Miaux, David Bovee als Bram Devens deden ooit mee. Deze keer is David Edren aan de beurt. 

“Wat zullen wij tegen onze kinderen zeggen, als ze vragen wat wij deden tijdens de grote vluchtelingencrisis?”  De Berlijners van  Center for Political Beauty  zijn ervan overtuigd dat kunst moet uitdagen en de toeschouwer tot actie aanzetten. Ze gebruiken de term: aggressive humanism. Political Beauty staat voor de mogelijkheid om morele mislukkingen en morele schoonheid te visualiseren tegen de achtergrond van oorlogen en genocides. Van bruggen over de Middellandse zee tot gezinsherenigingen door middel van herbegravingen tot confronterende kruisen en symbolische kerkhoven. 

“Wat zullen wij tegen onze kinderen zeggen, als ze vragen wat wij deden tijdens de grote vluchtelingencrisis?”

De Berlijners van Center for Political Beauty zijn ervan overtuigd dat kunst moet uitdagen en de toeschouwer tot actie aanzetten. Ze gebruiken de term: aggressive humanism. Political Beauty staat voor de mogelijkheid om morele mislukkingen en morele schoonheid te visualiseren tegen de achtergrond van oorlogen en genocides. Van bruggen over de Middellandse zee tot gezinsherenigingen door middel van herbegravingen tot confronterende kruisen en symbolische kerkhoven. 

"Ik wil geen kunst maken in een zogeheten democratie. Ik wil de democratie mede vormgeven. (uit: Kunst ter verdediging van de democratie, Jonas Staal, 2012)   Jonas Staal  is de oprichter van New World Summit een artistieke en politieke organisatie die zich bezig houdt met het organiseren van alternatieve parlementen. Alternatief omdat het parlement bestaat uit groeperingen die worden uitgesloten van democratie. Jonas nodigde in het verleden onder andere de Koerdische vrouwenbeweging uit Rojava uit (noorden van Syrië), waar in 2012 een stateloze democratie is uitgeroepen op basis van principes als zelfbestuur en gelijkheid van gender.  Naast de politieke inhoud van zijn project, hecht hij ook veel belang aan de vormgeving van deze pop – up parlementen. Welke impact heeft de vorm van het parlement, cirkelvormig of rechthoekig, op de communicatie tussen de diverse vertegenwoordigers? Wat is het verschil tussen een bijeenkomst in open lucht of in een gesloten ruimte, als de deelnemers op stoelen plaatsnemen of op lange banken?

"Ik wil geen kunst maken in een zogeheten democratie. Ik wil de democratie mede vormgeven. (uit: Kunst ter verdediging van de democratie, Jonas Staal, 2012)

Jonas Staal is de oprichter van New World Summit een artistieke en politieke organisatie die zich bezig houdt met het organiseren van alternatieve parlementen. Alternatief omdat het parlement bestaat uit groeperingen die worden uitgesloten van democratie. Jonas nodigde in het verleden onder andere de Koerdische vrouwenbeweging uit Rojava uit (noorden van Syrië), waar in 2012 een stateloze democratie is uitgeroepen op basis van principes als zelfbestuur en gelijkheid van gender. 
Naast de politieke inhoud van zijn project, hecht hij ook veel belang aan de vormgeving van deze pop – up parlementen. Welke impact heeft de vorm van het parlement, cirkelvormig of rechthoekig, op de communicatie tussen de diverse vertegenwoordigers? Wat is het verschil tussen een bijeenkomst in open lucht of in een gesloten ruimte, als de deelnemers op stoelen plaatsnemen of op lange banken?

We presenteren ook de tweede editie van rooilijn, een publicatie over de werelden in en rond Het Bos.

We presenteren ook de tweede editie van rooilijn, een publicatie over de werelden in en rond Het Bos.