De Imagerie / Projecten / Changing Gears / 2017

CHANGING GEARS 2017

PROGRAMMA CHANGING GEARS: 2 APRIL - 13 MEI 2017

PROGRAMMA CHANGING GEARS: 2 APRIL - 13 MEI 2017

ZONDAG 2 APRIL 2017 / LEZINGEN / 14u - 16u   ANGELO VERMEULEN EN JEROEN VAN LOON  Angelo Vermeulen is een Belgische bioloog en kunstenaar die in opdracht van de NASA leven op Mars voorbereidt. Hij bouwt installaties die computers met planten verbindt en werkt aan zelfvoorzienende ruimteschepen. Jeroen van Loon onderzoekt de digitale cultuur via brieven, bouwt installaties die het internet zichtbaar maken en verkocht als eerste zijn volledige digitale DNA.

ZONDAG 2 APRIL 2017 / LEZINGEN / 14u - 16u
ANGELO VERMEULEN EN JEROEN VAN LOON
Angelo Vermeulen is een Belgische bioloog en kunstenaar die in opdracht van de NASA leven op Mars voorbereidt. Hij bouwt installaties die computers met planten verbindt en werkt aan zelfvoorzienende ruimteschepen. Jeroen van Loon onderzoekt de digitale cultuur via brieven, bouwt installaties die het internet zichtbaar maken en verkocht als eerste zijn volledige digitale DNA.

ZONDAG 16 APRIL 2017 / VIDEO + LEZING / 14u - 16u   TOMAS RAFA - 'NEW NATIONALISMS'  Slovaaks documentaire-maker die zich verdiept in opwellende stromen van nieuw nationalisme in Centraal-Europa. Een insider blik op de gevolgen van haat, migratie, muren en borrelend nationalisme. Tomas Rafa brengt een lezing met tonnen beeldmateriaal. Zijn massa's ongelooflijke, pijnlijke en hoopvolle reportages zijn een toonvoorbeeld van nieuwe media die razendsnel verspreid wordt via youtube en andere online kanalen.

ZONDAG 16 APRIL 2017 / VIDEO + LEZING / 14u - 16u
TOMAS RAFA - 'NEW NATIONALISMS'
Slovaaks documentaire-maker die zich verdiept in opwellende stromen van nieuw nationalisme in Centraal-Europa. Een insider blik op de gevolgen van haat, migratie, muren en borrelend nationalisme. Tomas Rafa brengt een lezing met tonnen beeldmateriaal. Zijn massa's ongelooflijke, pijnlijke en hoopvolle reportages zijn een toonvoorbeeld van nieuwe media die razendsnel verspreid wordt via youtube en andere online kanalen.

7 - 13 MEI 2017 / UNE VILLE EN PRISE SUR D'AUTRES HISTOIRES / EXPO + LEZING  "In december 2015 verstuurt de Brusselse schepen van Stadsontwikkeling en Erfgoed een kaart. Het is een uitnodiging voor een ceremonie, een viering van Leopold II en zijn architecturale verwezenlijkingen. Onder luid protest wordt het evenement afgelast en wordt een wake voor de slachtoffers van kolonialisme georganiseerd op de plek waar de oorspronkelijke viering zou plaatsvinden. Uit de bijeenkomst ontstaat een beweging van mensen met verschillende achtergronden en horizonten. Wij willen deze spontane, tijdelijke actie verlengen. We willen een call for proposals uitschrijven, een vraag om met een ingreep te antwoorden op de alomtegenwoordige koloniale beelden van Brussel. Iedereen kan een ontwerp voorleggen. Later willen we één van de voorstellen tot uitvoering brengen.   Als pilot, werken we sinds september 2016 samen met master-studenten van l’École de Recherche Graphique in Brussel. De studenten werken een jaar lang rond de vraag die het collectief hen voorlegt. De uitkomsten van hun onderzoek tonen we in Het Bos."   Van 7 tot 13 mei organiseert Une Ville en Prise sur d'autres Histoires een tentoonstelling van mogelijke en onmogelijke voorstellen in Het Bos. Geen wedstrijd om het beste idee, maar een poging om via een verzameling beelden een spanning voort te brengen die aan het denken zet. Een stap in een proces. Bij de opening wordt een gesprek geopend dat vertrekt vanuit het koloniale beeld, maar al snel verder zal gaan.

7 - 13 MEI 2017 / UNE VILLE EN PRISE SUR D'AUTRES HISTOIRES / EXPO + LEZING
"In december 2015 verstuurt de Brusselse schepen van Stadsontwikkeling en Erfgoed een kaart. Het is een uitnodiging voor een ceremonie, een viering van Leopold II en zijn architecturale verwezenlijkingen. Onder luid protest wordt het evenement afgelast en wordt een wake voor de slachtoffers van kolonialisme georganiseerd op de plek waar de oorspronkelijke viering zou plaatsvinden. Uit de bijeenkomst ontstaat een beweging van mensen met verschillende achtergronden en horizonten. Wij willen deze spontane, tijdelijke actie verlengen. We willen een call for proposals uitschrijven, een vraag om met een ingreep te antwoorden op de alomtegenwoordige koloniale beelden van Brussel. Iedereen kan een ontwerp voorleggen. Later willen we één van de voorstellen tot uitvoering brengen.
 
Als pilot, werken we sinds september 2016 samen met master-studenten van l’École de Recherche Graphique in Brussel. De studenten werken een jaar lang rond de vraag die het collectief hen voorlegt. De uitkomsten van hun onderzoek tonen we in Het Bos."
 
Van 7 tot 13 mei organiseert Une Ville en Prise sur d'autres Histoires een tentoonstelling van mogelijke en onmogelijke voorstellen in Het Bos. Geen wedstrijd om het beste idee, maar een poging om via een verzameling beelden een spanning voort te brengen die aan het denken zet. Een stap in een proces. Bij de opening wordt een gesprek geopend dat vertrekt vanuit het koloniale beeld, maar al snel verder zal gaan.

ZONDAG 9 APRIL 2017 / DOCU + LEZING / 14u - 16u    SUNNY BERGMAN - 'WIT IS OOK EEN KLEUR'  We tonen de documentaire 'Wit is ook een kleur' van Sunny Bergman. Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. We zagen de documentaire op de VPRO en waren onder de indruk. Een andere kijk op structuren in de samenleving en patronen in ons denken. Een zoveelste confronterende, maar ook verfrissende kijk op discussies over racisme en privileges. Sunny Bergman geeft een lezing over haar werk na de vertoning.

ZONDAG 9 APRIL 2017 / DOCU + LEZING / 14u - 16u
SUNNY BERGMAN - 'WIT IS OOK EEN KLEUR'
We tonen de documentaire 'Wit is ook een kleur' van Sunny Bergman. Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen of zelfs boos worden als het over racisme en witte privileges gaat. We zagen de documentaire op de VPRO en waren onder de indruk. Een andere kijk op structuren in de samenleving en patronen in ons denken. Een zoveelste confronterende, maar ook verfrissende kijk op discussies over racisme en privileges. Sunny Bergman geeft een lezing over haar werk na de vertoning.

30 APRIL 2017 / DOCU + LEZING / 14u - 16u30   TIIT OJASOO & BENJAMIN VERDONCK  In de documentaire Ash & Money zien we hoe Tiit Ojasoo met zijn theatergezelschap Theater NO99 een politieke partij opricht en daarbij alle populistische tools in het kwadraat gebruikt. In Estland betekende deze actie een grote schok en op het partijcongres, het uiteindelijke moment waarop duidelijk wordt of het een performance is of realiteit en beslist wordt over het al dan niet oprichten van de partij, zijn maar liefst 7000 aanhangers aanwezig. We vertonen eerst de docu over hun performance, dan geeft Tiit Ojasoo een lezing over de actie en hun werk.    Benjamin Verdonck toont zijn miniatuurvoorstelling 'Gille leert lezen' van een vijftiental minuten voor een vijfentwintifgtal toeschouwers. Een weifelend knutselwerkje met drie verhalen, veel touwtjes, twee kleuren, een paar schoenen en een kat. Altijd magisch!

30 APRIL 2017 / DOCU + LEZING / 14u - 16u30
TIIT OJASOO & BENJAMIN VERDONCK
In de documentaire Ash & Money zien we hoe Tiit Ojasoo met zijn theatergezelschap Theater NO99 een politieke partij opricht en daarbij alle populistische tools in het kwadraat gebruikt. In Estland betekende deze actie een grote schok en op het partijcongres, het uiteindelijke moment waarop duidelijk wordt of het een performance is of realiteit en beslist wordt over het al dan niet oprichten van de partij, zijn maar liefst 7000 aanhangers aanwezig. We vertonen eerst de docu over hun performance, dan geeft Tiit Ojasoo een lezing over de actie en hun werk.
  
Benjamin Verdonck toont zijn miniatuurvoorstelling 'Gille leert lezen' van een vijftiental minuten voor een vijfentwintifgtal toeschouwers. Een weifelend knutselwerkje met drie verhalen, veel touwtjes, twee kleuren, een paar schoenen en een kat. Altijd magisch!

Een programma van De Imagerie i.s.m. Het Bos.